1938 yılında Kırklareli'ye geldiğinde kendisine ikram edilen hardaliyeyi içen Atatürk; "Hardaliyeyi milli içecek haline getiriniz" diyerek Kırklareli halkına vasiyetini bildirmiştir.
HARDALİYE 500 YILLIK TARİH
Kırklareli Hardaliyesi
2017 yılında Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından Coğrafi İşareti alarak Kırklareli iline tescil edilmiştir.
Hardaliye Nedir?
Hardaliye, üzüm kabuğu ve çekirdeği ile ezildikten sonra, içine siyah hardal tohumu ve vişne yaprağı ilave edilerek hazırlanan, kendine has hoş kokusu ve tadı olan, buruk içimli, ALKOLSÜZ, geleneksel içecektir.
ilave su ve şeker içermez. Üzümün has suyundan elde edilir. Tamamen doğaldır.
Nereden Çıktı?
Hardaliye eski dönemlerde o zamanlar "Bağlar Diyarı" olarak adlandırılan Trakya Yöresinde üzüm şırasını korumak amacı ile geleneksel yöntemlerle üretiliyordu. Evliya Çelebi'nin seyahatnamesinde hardaliyeden bahsettiği bilinmektedir. 1938 yılında Kırklareli'ye geldiğinde kendisine ikram edilen hardaliyeyi içen Atatürk; "Hardaliyeyi milli içecek haline getiriniz" diyerek Kırklareli halkına vasiyetini bildirmiştir.
Neden Hardaliye İçelim?
Çünkü hardaliye üzümün kabuk ve çekirdeklerinden ayrılmadan bekletilmesi
yöntemi ile elde edilir.
Hardaliye, üzümün kabuğunda bulunan RESVERATROL'ü yoğun olarak içerir. 23 microgram/ml resveratrolün antikanserojen, antioksidan, antiviral, antimikrobiyal, kolestrol düşürücü özellikleri bulunmaktadır. Resveratrol siyah üzümün soğuk hava koşulları, mantar enfeksiyonları gibi etkenlere karşı kendi içinde ürettiği bir maddedir. RESVERATROL kemik iliğini koruyan ve çalıştıran ender maddelerdendir. Ayrıca karaciğeri ve beyin hücrelerini koruduğu bilimsel olarak kanıtlanmıştır.
Üzümün çekirdeğinde bulunan diğer bir madde olan QUERSETIN kan yapım mekanizmasında yeri olan eritropoetin üretimini desteklemektedir.
Üzümün güçlü antioksidan özelliği E vitamininden 50 kat, C vitamininden 30 kat daha fazladır.
Hardaliyenin kan yapımı dışında en önemli özelliği vücutta hücre yenilenmesine katkıda bulunmasıdır. Bu yüzden tükettikçe cildinizin yenilendiğine şahit olabilirsiniz.
Peki Hardaliyeyi Kimler Tüketebilir?
Hardaliyeyi yediden yetmişe herkes rahatlıkla tüketebilir. Günlük enerji oranı yüksek olduğu için spor ile ilgilenenlere ve çocuklara, katkısız olduğu için hamilelere, kan yapıcı olduğu için anemi hastalığı olan kişilere önerilir. Yapay şeker içermediği için diyabet hastalarının tüketmesinde bir sakınca yoktur.
Nasıl tüketilir?
Sabah Akşam günde bir su bardağı tüketilmesi önerilir.
İsteğe göre su ve soda ile seyreltilebilir.
Çocuklar için sabah tüketilmesi tavsiye edilir.
Yemeklerde ve salatalarda lezzet vermesi için kullanılabilir.
Türk kahvesinin yanında sunulabilir.
Kokteyl, votka ve kırmızı şaraba karıştırılabilir.
İçmeden önce çalkalayınız, serin yerde muhafaza ediniz.
Açıldıktan sonra 7 gün içerisinde tüketilmesi önerilir.
(Gastronom: ZEYNEP ÇETİN)