İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Haluk Eraksoy, virüsün baharla birlikte hastalığın hızının kesileceğini öngörüyor.

ÖZLEM KONUR USTA

Yeni tip koronavirüs şüphesiyle indirilen uçak haberinin ardından Ankara ve İstanbul’da maske ile dolaşanların sayısı arttı. Toplu taşıma araçlarında eldiven kullananlar tek tük görülmeye başlandı. Hekimler, hasta olmayan sağlıklı kişiler için maske takmanın bu aşamada gerekli olmadığı görüşünde. Eldiven ise hastalıkların daha fazla yayılmasına aracı bile olabilir. İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Haluk Eraksoy, virüsün baharla birlikte hastalığın hızının kesileceğini öngörüyor. 

ELDİVEN HASTALIKLARI YAYABİLİR

Bulaşıcı hastalığı olan kişilerin maske takması toplumu koruyor. Hasta olmadığı halde maske takılmasının gereksiz olduğunu belirten Eraksoy, “Hasta kişi maske takabilir, böylece toplumu korur. Sağlıklı kişinin bütün gün boyunca maske takması yalancı bir güvenlik algısı yaratıyor. Yapılması gereken sık temas edilen yüzeylere dokunan kişinin elini gözüne, ağzına, burnuna, yüzüne sürmemesi ve ilk fırsatta ellerini yıkaması. Maske taktığı için bundan vazgeçerse yanlış olur” dedi. Kanser tedavisi görenlerin ya da organ nakli olanların bağışıklık sisteminin baskılandığı için daha hassas olduğunu belirten Eraksoy, “Bu kişilerin maske takmalarını anlayabiliyoruz” diye konuştu.

Haluk Eraksoy, eldiven takmayla ilgili de uyarlarda bulundu: “Yalancı bir güvenlik algısı içinde çevreye zarar verme riski yaratır. Hekimler, sadece hastaya dokunacağımız zaman eldiven kullanırız. Sonra mutlaka çıkarırız ve ellerimizi sık sık yıkarız. Eldivenin sürekli kullanılması onu kirli ve tehlikeli hale getirir. Hastalıkları yayabilir. Maske de aynı şekilde. Bütün gün boyunca yüzde taşınması doğru değil. Hastalarımızın yalnızca odalarına birisi gireceği zaman maske takmalarını isteriz. Yoksa gün boyunca nefesiyle ıslanacak olan maske koruyuculuğunu kaybeder, kişi ellerini bu maskeye sürer ve bu kez başka bir bulaştırıcılık yolu ortaya çıkar.”

Havaların ısınmasıyla birlikte hastalığın hızının kesilmesini beklediğini belirten Eraksoy, “İnsanlar kapalı yerlerden daha sık dışarıya çıkacaklar, evlerini havalandıracaklar. Güneş ışınları mikroorganizmaların ölmesini sağlıyor. Ultraviyole güneş ışınlar camdan geçemez. Camı açtığınızda içeriye girme imkanı bulur” dedi. 

NEGATİF ÇIKMASI YETERLİ DEĞİL

Uçaktan indirilen yolculardan 14 gün boyunca aralıklarla numune alınıp test uygulanacak. Prof. Dr. Haluk Eraksoy, bununla ilgili de şu bilgileri verdi: 

“Hastalıktan kuşkulanmanın birinci koşulu, 14 gün içinde hastalığın görüldüğü ülkelerde bulunmuş olmak. Her yakınması olan kişiden şüphelenmeye gerek yok. Test ilk yapıldığında negatif çıkabilir. Kuluçka döneminde olabilir. Henüz dokulara zarar vermeye başlamamıştır. Virüs ne zaman vücutta çoğalmaya başlarsa o zaman hastalık belirtileri görülür. Bu sırada virüs saptanabilir hale gelir.”


Aydınlık