ABD Başkanı Joe Biden, Latin Amerika ülkeleriyle oluşturulan Çin’in büyüyen etkisini azaltmak hedefiyle başlattığı ve çağrı edilen ülke listesi nedeniyle anlaşmazlıklara yol açan toplantıda yeni bir ekonomik işbirliği önerilerinde bulundu.
Los Angeles'da oluşturulan Summit of the Americas etkinliğinde Biden idaresi ABD’nin güneydeki ekonomik olarak zayıf komşularına isteklerini dikte edeceğine dair endişelere karşın bölgeye bağlılığı konusu ile ilgili emniyet vermeye çalıştı.
Zirveye katılan devlet başkanları ve hükümet yetki sahibi kişilerinin adedi Joe Biden’ın Küba, Venezuela ve Nikaragua’yı çağrı etmemesi ve bu durumun Meksika Devlet Başkanı Manuel Lopez Obrador ve başka birkaç önder doğrultusunda protesto edilmesiyle 21’e düşmüştü.
Esnek, itimat edilir ve sürdürülebilir bir tedarik zinciri hedefleniyor
Biden açılış seremonisinde yaptığı konuşmada, “Ticaretimizin esnek, itimat edilir ve sürdürülebilir tedarik zinciri oluşturmada daha mesul ve sıksık olmasına yatırım yapmalıyız” ifadelerini kullandı.
Ancak üst seviye bir yetki sahibi kişi Biden’ın hala geliştirilmekte olan “Ekonomik Refah amacıyla Amerika İşbirliği” planının gümrük vergilerini düşürmekte yetersiz kaldığı ve öncelikli olarak durumu hazırda ABD ile ticaret anlaşmalarına sahip “benzer görüşlere sahip ortaklara” yoğunlaşacağına ilgi çekti. Yetki sahibi görüşmelerin sonbahar ilk haftalarında başlamasının beklendiğini de ekledi.
ABD’li yetki sahibi kişiler zirvenin ve paralel olarak oluşturulan iş dünyası buluşmalarının yüksek enflasyonla boğuşan hükümetlerin pandemi nedeniyle gerginleşen tedarik zincirlerini daha yakına taşımasına yardımcı olacağını umuyor.
Biden idaresinin sahip olunan kişisel ilk seçenekleri arasında silahlı saldırılar, yüksek enflasyon ve Ukrayna savaşı gibi öncelikler olsa da yetki sahibi kişiler, Joe Biden’ın yeni ortaklıklarla Çin’e karşı rekabetçi hedeflerine ulaşmanın yollarını aradığını kaydediyorlar.
ABD’nin planları arasında InterAmerikan Kalkınma Bankası kurulması ve temiz enerji istihdamı yaratılması da var.