Çiğdem Çimen yazdı

Geçtiğimiz pazartesi günü, Edremit’e bağlı Mehmetalan Köyü Muhtarı Nergis Aldemir’in doğum günüymüş. Bunu bilmeden kendisini ziyarete gittim. Edremit Körfezi’mizin güzelliklerinden ve yapılması planlanan işlerden konuştuk. Doğum gününün olduğunu dostluğa yelken açtığımız sohbetimiz sırasında öğrendim. Bilsem, elbette bir hediye alıp giderdim. Bu durumu sevgili muhtarımız hoşgörüyle karşıladı.

Mehmetalan’ın geleceği çocukların hayallerine konuk olmak gibi nice güzel düşüncelerle var ettiği kütüphaneye, naçizane katkı sunmak için oradaydım. Bu amacımı gerçekleştirmem için GMK Yayıncılık, kitaplar göndermişti. Destek ve katkıları için yayınevimize teşekkürlerimi sunuyorum. Sevgili Nergis muhtarımız, her bir kitabı en güzel doğum günü hediyesi olarak kabul etti. Sağ olsun, var olsun. Dayanışmanın ve hoşgörünün en güzel örneğini yaşadık.

Bu ziyaretim öncesinde muhtarımız ile hiç görüşmemiştik. Görüşmesek de aslında hep beraberiz. Geçtiğimiz yıl Kazdağlarının en önemli dağ silselerinden biri olan Eybek’e sahip çıkmak için, Kuzey Ege’de faaliyet gösteren yürüyüş grupları bir araya gelmişti. O gün Kazdağları için mücadele verilen tarihi günlerden biriydi. Eybek’te, RES’lere, geçit vermeyeceğimizi bütün dünyaya ilan etmiştik. Yaşadığımız topraklara karşı sorumluluğumu yerine getirmek için oradaydım. Sevgili muhtarımız, beni o tarihi günden anımsadı. Çok mutlu oldum. O gün tanışıp sohbet etmemiştik. Bugün, ise Kazdağlarımız ve Edremit Körfezi’miz için birlikte mücadele edeceğimizi biliyoruz. Çocuklar ve kadınlar ile hep umut doğacaktır, Bin Pınarlı İda’mız dan…

Nergis muhtarın, ESAT EDİN KÜTÜPHANESİ’ ni oluşturması gelecekte başarılı işlere imza atacağının sinyalini veriyor. Kazdağlarının eteklerindeki Mehmetalan’da, bir kütüphane kurulduğundan Edremit Körfezi’nde yaşayan pek çok kimse haberdar. Duyarlılığa sahip olanlar kitap bağışında bulunuyor. Güzel gelişmeleri takip ediyordum. Kayıtsız kalmayarak çorbada tuzum olsun istedim. Kütüphanenin başka eksiklerinin olup olmadığını da öğrenmeliydim.

Kütüphanenin duyulması, insanın inandığı bir işi mutlaka başaracağını anlatıyor. Sevgili muhtarımızın, kütüphanede çocuklar ile gerçekleştirdikleri okuma akşamlarını anlatırken gözlerinin içi gülüyordu. Mehmetalan’da okul yok. Öğrenciler Zeytinli, Edremit gibi yakın çevredeki okullara gidiyor. Bu nedenle de kütüphane oldukça önemli. Çocukların bir araya gelmesi, düşüncelerini özgürce ifade etmeleri, paylaşarak, öğrenerek birlikte zaman geçirmeleri çok güzel. Çocuklar, kütüphaneyi çoktan benimsemişler. Nergis muhtarımız, onların kütüphanede ne yapmak istediklerini açıkça dile getirdiğini söyledi.

Çocukların ilgisini gördükçe daha güzel işler yapmak için sabırsızlanan muhtarımıza, destek olmalıyız. Sizler de elinizde bulunan kitapları, kütüphaneye bağışlayabilirsiniz. Çocuklarımızın eğitici akıl ve zeka oyunları ile tanışmasını sağlayalım. Onların üreten ve sorgulayan bireyler olması için çabalayalım. Kendi ufkunu yaratan çocuklarımız olsun istemez miyiz? Umudumu arttıran elbette isteriz seslerinizi duyar gibiyim.

Kütüphanenin koşulları, ne yazık ki geleceğe dair düşüncelerimiz kadar aynı güzellikte değil. İşine sevdalı bir muhtarımız, birbirinden güzel çocuklarımız var. Güzel olmayan ne var sorusunu sormakta haklısınız. Sorun şu ki kış mevsimindeyiz. Kütüphanenin en büyük sorunu ısınma. Buna bir çözüm bulanamadığı sürece çocukların kış süresince kütüphaneye gelmesi söz konusu değil. El ele verip hep birlikte bu sorunu ortadan kaldırır mıyız? Ne dersiniz? Bir yandan çocuklarımıza uygun kitaplar, akıl ve zeka oyunları biriktirirken bir yandan da çocuklarımızın kış süresince kütüphaneye gelmelerini sağlayabilir miyiz?

Sevgili okurlarım, umarım hep birlikte bu sorunun üstesinden gelebiliriz. Yardımda bulunabilecek ilgili yetkili kurum ve kişilerin bizlerin yanında olmasını diliyorum. Elbette, baharın gelişi ile Mehmetalan’da kütüphane canlanacaktır. Çocuklarımız büyük bir coşku ile kitaplara koşacaktır. Bir araya gelmenin mutluluğunu yaşayacaklardır. Ama onların bu güzellikleri yaşaması için neden koca bir kışın geçmesini bekleyelim. Kütüphaneye bir soba, kışı geçirecek kadar yakacak, çocukların eğitimlerinden yakından ilgilenecek gönüllü öğretmenler olsa ne güzel olur. Nergis muhtarın emeğinin üzerine bir taş koymaya başlasak gerisi gelecektir.

Kütüphane ile çocuklarımız gibi aileler de kitaplarla buluşacaktır. Köydeki her evde kitaplar konuşulmaya başlanacaktır. Okuma gecelerinde, öğrencilere kitabı velililerden biri okuyormuş. Öğrencilerin, ailelerinin katılımını görmesi onları daha da heveslendiriyordur. Kütüphane, köy kadınlarının da kitapların dünyası ile tanışmasını sağlayacaktır. Çocuğunun kütüphaneye her gelişi ile olumlu yönde gelişim gösterdiğini gören bir annenin mutluluğu, hiç şüphesiz dünyaya bedeldir. Çocukların ve kadınların dünyasına, bir umut kapısıdır ’ESAT EDİN KÜTÜPHANESİ’’… Sunacağımız her katkı, çocukların ve kadınların daha güzel bir Mehmmetalan’da yaşamalarını sağlayacaktır.

Kazdağları, efsaneler gibi yakın geçmişteki pek çok acı tatlı olayın da baş tanığıdır. Eşsiz doğasını yaşamaya gelen herkes ne acıdır ki aynı mutluluk ile geri dönmüyor. Mehmetalan’daki kütüphaneye adını veren Esat Edin’in ve üç çocuğunun ölüm ile sonlanan üzüntülü bir hikayesi var. İşadamı Esat Edin üç çocuğu ile birlikte 2008 yılında Mehmetalan sınırları içerisindeki bir kampinge gelmiş. Kaldıkları ağaç eve 50 metre kadar uzaklıktaki dere kenarına çadır kurmuşlar. Edin ailesi, kamptaki son geceyi çadırda geçirmiş. Dağın zirvesine yağan şiddetli sağanak sel olup dere yatağını doldurmuş. Acımasız sular, Esat Edin ve üç çocuğunun kaldığı çadırı, dere kenarında ne varsa önüne katıp götürmüş. Üzüntü veren olayın gerçekleştiği geceden sabaha kadar süren aramalar sonunda Esat Edin’in ve çocuklarının cesetlerine ulaşılmış.

Sevgili okurlarım, Esat Edin’in ve çocuklarının hikayesine bugünde üzülmemek elde değil. Edin ailesini saygı ve rahmetle anıyorum. Kütüphane var olduğu sürece, huzur içinde uyuyacaklardır. Mehmetalanlı her bir çocuk ile yaşamaya devam edeceklerdir. Ailenin bağı, Mehmetalan ile hiç kopmamış. Kütüphanenin oluşmasında büyük katkı ve destek sunmuşlar. Ailemizden birine, sevdiklerimize asla yakıştıramadığımız ölümün umuda dönüşmesinin hikâyesidir bu kütüphane.

Ölenin arkasından karalar bağlayıp ağlamak yerine, hayatı anlamlı kılan değerlerle buluşmayı bilebilelim. Tıp ki Mehmetalan’ın, bizleri Kazdağları’nın güzellikleri ile buluşturduğu gibi. Kazdağları Milli Parkı’na gitmek isteyen herkesin yolu Mehmetalan’dan geçer. Türkmen geleneklerinin sürdürüldüğü Mehmetalan’da, o gün sevgili muhtarımız ile konuşmamız genellikle kütüphane üzerineydi. Başka konular da konuşmadık sanmayın. Mehmetalan’ın önemini bilen muhtarımızın, kadınların emeğini öne çıkaracak, onların köyde üreten eller olduğunu anlatacak çok güzel projeleri var. Önümüzdeki zamanlarda her birinin gerçekleşeceğine inanıyorum. Konuşmamız sırasında , Mehmetalanlıların , muhtarlarını çok sevdiklerine, herhangi bir sorunda hiç çekinmeden kapısını çaldıklarına tanık oldum. Bunları da görünce, el ele verip bütün projeleri alınlarının akıyla başaracaklarını anladım.

Sevgili Nergis muhtarımızın, dostane ve içten tavrı beni kendi evimde gibi hissettirdi. Mehmetalan’ın kendine özgü güzelliğine daha da güzellikler katan muhtarımıza teşekkürlerimi sunuyorum. Kendisine çalışmalarında başarılar ve kolaylıklar diliyorum. Güzel günlerde yeniden görüşmeyi diliyorum. Belki ne dersiniz sevgili okurlarım, hep birlikte kütüphanede bir dayanışma gününde buluşuruz. Bu arada siz Mehmetalan Mahallesi/Edremit adresine göndereceğiniz kitapları, akıl ve zekâ oyunlarını sakın unutmayın. Herkese iyi pazarlar olsun. Kitap dostu, Kazdağ Çiğdemi’nden sevgiler…



https://www.balikesir24saat.com/kazdaglarieteklerindebirkutuphane