Kansere karşı savaşta tüm ülkeler yeni tedavi yöntemleri, yeni ilaçlar geliştirmek için çalışmalarını sürdürürken, ilk yerli kanser ilacı bu yıl insanda denenmeye başlanacak.  Kimya Bölümü Öğretim Üyesi Rana Sanyal, tümörü hedefleyen akıllı ilaçta son aşamaya geldiklerini söyledi. Farklı kanser türlerinde, tümörü hedef alan akıllı kanser ilacına, Avrupa Yatırım Fonu tam 2 milyon euro destek verdi.


İlk yerli kanser ilacı insanda denenecek

Dünyada pekçok insan kanser tedavisiyle ilgili gelişmeleri kendisi ya da ailesinden sevdiği biri için büyük bir dikkatle takip ediyor. Dünya Sağlık Örgütü'ne göre kanserin 2010 yılındaki maliyeti 1.16 trilyon dolar. 2015'te 8.8 milyon insan kanser nedeniyle hayatını yitirdiğine dikkat çeken Boğaziçi Üniversitesi Kimya Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Rana Nomak Sanyal, "Hepimizin hayatını etkileyen bu alanda, insan hayatında fark yaratabileceğimiz bir şey yapmak istedik. Klinik öncesi çalışmalarda bu farkı yaratabildiğimizi gördük. Şimdi sıra insanda. Kanser alanında tümörlü hücreleri doğrudan hedef alan ve yan etki açısından son derece olumlu sonuçlar veren yeni yerli bir ilaç geliştirdik" dedi.



KİMYASAL MOLEKÜLDEN İLACA 

Boğaziçi Üniversitesi Kimya Mühendisliği Bölümü'nden mezun olduktan sonra Boston Üniversitesi Kimya Bölümü'nden doktora yapan Sanyal, Kaliforniya'da bir biyoteknoloji şirketi olan Amgen'de onkoloji ve nöroloji alanlarında araştırmacı olarak çalıştı. Sanyal, "Bu özel sektör deneyimim bana, bir kimyasal molekülün nasıl ilaç yapılacağını öğretti. 2004 yılında Türkiye'ye dönerken en büyük hayalim bunların Türkiye'de yapılabileceğini kanıtlamaktı. RS Research'ün kurucu ortakları olarak yola çıktık. Şu anda bu girişime dair çalışmalarımızı yürütürken, bir yandan Boğaziçi Üniversitesi'nde Kimya Bölümü'nde öğretim üyesi olarak görev yapıyorum. Ayrıca Yaşam Bilimleri ve Teknolojileri Merkezi'nin müdürlüğünü yürütüyorum" dedi.

Avrupa Yatırım Fonu'nun (EIF) kanser ilacı çalışmaları için geçen yıl nisan ayında 1.1 milyon euro bir bedeli projeye yatırım yaptığını söyleyen Prof. Dr. Sanyal, "Bu yatırım, ülkemizde ilaç geliştiren bir biyoteknoloji şirketine yapılmış bilinen en yüksek risk sermayesi yatırımı oldu. Avrupa Yatırım Fonu, ilacın klinik çalışmaları için de 900 bin euro yatırım yaptı. Bugüne kadar 3 yılda toplam yatırım hacmimizi 2 milyon euro'ya ulaştırmayı başardık ve bu yatırım turu kapsamında kısa vadede 3 milyon euro'ya kadar yatırım çekmeyi hedefliyoruz" dedi.



FARKLI KANSER TÜRLERİNİ HEDEF ALACAK

Sanyal, "Dokuya hedefli nanoyapılara öncü bir yaklaşım geliştirdik. Bu öncü ilaç taşıyıcı platform, ayarlanabilir polimer ve biyobozunur ilaç bağlantılarından oluşuyor ve biyolojik moleküllerin eklenebildiği tasarımlara olanak tanıyor. Hedefli platform, tedavi sırasında yan etkilerin azalmasını, etkinliğin artmasını sağlıyor. İlaç portföyümüz, bu platformu baz alan ve farklı kanser türleri için geliştirmeye devam ettiğimiz moleküllerden oluşuyor. Portföyümüzde bulunan tümörü hedefleyen "akıllı" ilaçları 2018 yılından itibaren klinik faza taşımayı hedefliyoruz" dedi.