Yalan yanlış haberler ve manüplasyonlar, emperyalizm için en moda silahlardır. Emperyalizmin "Doğu Türkistan" yalanlarını ve gerçekleri sıralıyoruz.

"Uygurlara Zülüm" Yalanı ve Gerçekler

Çin’in Uygur(Doğu Türkistan) bölgesiyle ilgili sosyal medya üzerinden bir çok farklı iddia ortaya atılıyor. Son olarak Ruhit Çenet'in hazırladığı video sonrası Çin Müslümanlara zulüm uyguluyor yalanları tekrar ortaya atıldı. Ruhi Çenet'in hazırladığı video binlerce kez izlendi ve paylaşıldı. Ancak videosunda anlattığı olaylar, öncesinde ve sonrasında yayınlanan fotoğraf ve videolar bir çok kez yalanlandı. 

YALANLARIN KAYNAĞI

CIA destekli yürüttülen kampanya “Çin’in Doğu Türkistan zulmü” adıyla yürütülüyor. Çin Halk Cumhuriyeti’ne bağlı olan Uygurlar kullanarak ülkemizde milliyetçi hassasiyetlerimiz kullanılmaya çalışılıyor.

ABD destekli hain terör örgütü PKK’nın Türkiye’de Kürtler üzerinden yürütmeye çalıştığı propaganda çalışmalarının bir kopyası bize sunuluyor. Aynı tornadan çıkma bu ayrılıkçı, gerici hareketlerin merkezi olan CIA tüm propaganda araçlarını kamuoyu oluşturmak amacıyla kullanıyor. 

Nasıl ki Türkiye'nin Barış Pınarı Harekatı başladığında ABD, Avrupa üzerinden Türkiye'yi baskı altına almak için "Türkiye'nin Kürtlere katliam yaptığı" yalanını piyasaya sürdüyse aynı yalanı Çin'i bölmek ve baskı altına almak için Türkiye üzerinden yalanlar piyasaya sürüyor. Ruhi Çenet gibiler de buna alet oluyorlar.

Teyit.org, Doğu Türkistan’da yaşandığı iddia edilen olaylarla ilgili internette yayılan 6 yanlış bilgiyi, gerçekte ne olduklarına ilişkin bilgilerle birlikte derledi.

1.Çinliler, Doğu Türkistanlıya işkence ediyor iddiası

Sosyal medyada paylaşılan ve teyit.org’a ihbar olarak gönderilen bir fotoğrafın Çinliler tarafından işkence edilen bir Doğu Türkistanlıyı gösterdiği iddia edildi.

Fotoğraf işkence gören bir Doğu Türkistanlıyı göstermiyor.

Fotoğraf, bir spiritüel öğreti olan Falun Gong (Falun Dafa olarak da bilinir) takipçilerinin 2426 Mayıs 2004 tarihlerinde Chicago’nun Federal Plaza meydanında düzenlediği bir gösteriden.

2. Çin’de Müslüman bir Uygur Türküne şiddet uygulandığını iddiası

teyit.org’a ihbar olarak gönderilen bir videonun, Çin’de Müslüman bir Uygur Türküne yapılan işkenceyi gösterdiği iddia edildi.

İddia doğru değil. Video, Mayıs 2017’de Endonezya’da insanları sözlü ve fiziksel olarak taciz eden bir çetenin üyesinin yakalanmasının ardından güvenlik güçleri tarafından uygulanan şiddeti gösteriyor.

Videoda yer alan güvenlik güçlerinin üniformalarından da videonun Endonezya’da çekildiği anlaşılıyor. 

3. Fotoğrafın Doğu Türkistan’da birbirine sarılan iki kardeşi gösterdiği iddiası

4. Doğu Türkistan’da Müslümanlar işkenceye uğradı iddiası

Fotoğrafların, Çin tarafından Doğu Türkistan’da işkenceye uğrayan Müslümanları gösterdiği iddia edildi.

İşkenceye uğramış gözleri bağlı kişi, Falun Gong (Falun Dafa olarak da adlandırılıyor) isimli spiritüel bir kuruluşun üyesi. Diğer fotoğraf ise Çin’deki Hristiyan bir kiliseye mensup olan Cai Xiangdong isimli kişiye yapılan işkenceyi gösteriyor.

5. Çin’de Müslümanların evlerinden Kur’anı Kerim’ler toplatılıyor iddiası

Çin polisinin Doğu Türkistanlı Müslüman Türklerin evlerinden Kur’anı Kerim’leri topladığı iddia edildi.

Fotoğraf, Ekim 2016’da Fas’taki yoğun yağış yüzünden zarar gördüğü için Rabat’taki Suudi Arabistan Büyükelçiliği’nden çıkartılan Kur’anı Kerim’leri gösteriyor.

4 Ekim 2016’da Pars Today’deki haberde ise aynı hafta başlayan yağmur yüzünden Fas’ın başkenti Rabat’taki Suudi Arabistan Büyükelçiliği’nde bulunan birçok kitap ve eşyanın zarar gördüğü bilgisi bulunuyor.

6. Uygur Türkü bir kız çocuğuna işkence yapılıyor iddiası

Videonun Çinli birkaç kişinin Uygur Türkü bir kız çocuğuna yaptığı işkenceyi gösterdiği iddia edildi.

Hoy Estado isimli gazetede 29 Mart 2016’da yer alan bir habere göre söz konusu videoda görülen olayın Meksika’nın Naucalpan şehrinde bulunan Los Remedios Milli Parkı’nda bir izci grubunun her cumartesi günü 15.3017.30 saatleri arasında gerçekleşen etkinliğinden olduğu ifade ediliyor. Aynı haberde, iddia konusu videoda şiddet uygulandığı görülen 45 yaşlarındaki kızın isminin “Sharon” olduğu bilgisi veriliyor.

Video dikkatli izlendiğinde ise çocukların boyunlarındaki izci armaları dikkat çekiyor. Bu armaların benzerleri Meksika İzci Federasyonu’nun internet sitesinde görülebiliyor.


Derleyen:teyit.org


tgb.gen.tr