Hayatımız boyunca karşılaştığımız her olgu, yeni bir şeyler öğrenmemizi ve tecrübeler kazanmamızı sağlıyor. Bu nedenle, hayatımızın her anında dahil olduğumuz öğrenme süreçlerinin daha verimli geçmesi, oldukça önemli.

 
Bu yazıda, bu konuda yapılan araştırmalardan derlenmiş ve eğitimöğretim süreçlerinin geliştirilmesinde size yardımcı olabilecek 7 bilgiyi bulabilirsiniz.

1 Yetenekler, Parçalar Halinde Kolaylıkla Kazanılabilir
Diyelim ki, gitar çalmayı öğrenmek istiyorsunuz. Gitar çalmaya yeni başladığınızda da, tek seferde Rodrigo’nun gitar konçertosunu öğrenmeyi ve doğru bir şekilde çalmayı tabii ki umut etmiyorsunuzdur.

Yapılan araştırmalara göre, küçük hedefler halinde parça parça öğrenmek ve bütün bu öğrenilenleri birleştirmek, bütün bir yeteneğin kazanılmasını kolaylaştırıyor.

Gitar örneği üzerinden devam edecek olursak, gitara başladığınızda ilk olarak birkaç akor öğrenip, bu akorların seslerini ayrı ayrı ve doğru bir şekilde çalmaya başlayıp daha sonra bu akorlar üzerinden doğru ritmde şarkılar çalmayı öğrenmek çok daha faydalı olabilir.

2 Özellikle Yeni Bilgi Kaydedilirken, Çoklu Görev (multitasking) İşe Yaramıyor
Birçok insan, insan beyninin 2 farklı göreve aynı anda eşit dikkati ayıramayacağının farkında. Fakat insanların çok azı bu bilgiyi öğrenme süreçlerinde kullanıyor.

İlk maddede, bir yeteneği kazanırken özellikle küçük parçalar halinde öğrenmenin faydalı olacağını söylemiştik. Burada önemli olan nokta ise, her bir küçük parçaya ayrı ayrı bütün enerjinizi ayırmanız gerektiğidir.

Eğer dikkatiniz dağılırsa, orijinal görevinize yeniden dikkatinizi toplamanız, kabaca 25 dakika sürüyor.

Birçok şeyi aynı anda öğrenmeye çalışırsanız, zamanla farklı konseptleri ya da yetenekleri yarım yamalak öğrenmiş oluyorsunuz ve herhangi bir alanda uzmanlaşamıyorsunuz

3 Öğrenmeye Çalıştığınız Şeyleri Not Almak, O Bilginin Sağlamlaşmasını Sağlıyor
Eğer bilgiyi anlamaya çevirmek istiyorsanız, yapılan araştırmalara göre, o bilgiyi kağıt kalem ile not almanız faydalı olabilir.

Yapılan bir araştırmaya göre, kalem kağıtla not alan öğrenciler, bilgisayarlarına not alan öğrencilere göre daha iyi öğreniyorlar.

Bulgular, kağıt kalem kullanarak not alan öğrencilerin, olguları daha iyi hatırladıklarını, karmaşık bilgileri daha iyi sınıflandırdıklarını ve bilgiyi daha iyi birleştirdiklerini gösteriyor. Araştırmacılar, kağıt ile kaleme fiziksel temasın daha sağlam bilişsel bağlantıların kurulmasını sağladığını belirtiyorlar.

4 Hata Yapmak, Öğrenmenin Bir Parçası
Öğrenme; denemek, yanılmak ve nerede hata yaptığınızı bulmaktan geçer. 2014 yılında motor öğrenme üzerine yapılan bir çalışmanın bulgularına göre, beynimiz de hatalarımızı kaydediyor. Dolayısıyla daha sonra bu hafızalarımızın üzerinden geçip daha iyisini yapmamız mümkün.

Eğer ebeveynler çocuklarını hiç hata yapmamak üzerine yetiştirirlerse ya da hata yaptıklarında onlara acımasız cezalar verirlerse, çocuklar oldukça değerli bilgileri öğrenme fırsatını kaçırabilirler.

5 İyimser Olmak, Başarılı Olmaya Yardımcı Oluyor
Öğrencileri negatif pekiştirme ile baskı altına almak, öğrencilerde mental kızgınlığa sebep oluyor. Bu öğrenciler kendilerinden şüphe ediyorlar ve kaygı hissediyorlar. Bu iki etmenin de öğrenmenin zehri olduğunu söylemek mümkün.

Zaman içinde kaygı, gerçek çözümleri keşfetmenin ve çözümlere giden etkin düşünce modellerinin üretilmesinin önüne geçiyor. Pozitif psikoloji üzerine on yıllardır yapılan araştırmaların bulgularına göre, eğer bir konuya açık fikirli yaklaşıyorsak ve gelişmemiz için yeterli alanı o konuya ayırıyorsak daha başarılı olabiliyoruz.

Sonuç olarak öğrenememiş olmak ya da hatalar yapmak, ebeveynler için bir ölçüt olmamalı. Ebeveynler, çocuklarına öğrenmenin keşfetmek olduğu fikrini aşılamalı.

verimli öğrenmek
6 Bilinen Konseptleri Bilinmeyenler İçin Kullanın
Eğer bir birey, bir konuyu anlamakta zorluk çekiyorsa, halihazırda bildiği başka bir konu yardımıyla daha rahat öğrenmesi sağlanabilir. Bu durumu benzeşimler kurma üzerinden de düşünebilirsiniz.

Örneğin matematikteki eğimi öğrenmekte zorluk çeken bir bireye, eğim kavramı futboldaki falsolu serbest vuruş üzerinden anlatılabilir.

Kafa karıştırabilecek kavramları öğrenmede oldukça faydalı olan bu pratiklere bağlantılı öğrenme adı veriliyor.

7 Başka İnsanlara Öğretmek, Kendi Öğrenmenizi de Geliştiriyor
Başlıktaki durum, ‘protégé effect’’ yani kabaca yardım etme etkisi olarak adlandırılıyor. Daha önce öğrendiğiniz bir konsepti kendi kelimelerinizle sunduğunuz zaman yalnızca o konudaki uzmanlığınızı aktarmakla kalmıyorsunuz, aynı zamanda o konu üzerindeki kavrayışınızı da arındırıyorsunuz.

Yani bir bilgiyi küçük parçalara ayırarak başkasının anlayabileceği şekilde aktarmanız, konuyu daha derinlemesine öğrenmenizi de sağlıyor.


 
Öğrencilerin genel olarak canını sıksa da, öğrendikleri kavramları kendi kelimeleri ile ifade etmeleri, öğrenmenin pekişmesi için oldukça faydalı olabiliyor.

Yusuf Cem Durakcan

Kaynaklar ve İleri Okuma:

https://betterexplained.com/static/articles/understandingtheparetoprinciplethe8020rule/
Cain, M.S., Leonard, J. A., Gabrieli, J. D. E., and Finn, A. S. Media multitasking in adolescence. Psychonomic Bulletin & Review, 2016 DOI:10.%u200B3758/%u200Bs1342301610363
A memory of errors in sensorimotor learning, Science 12 Sep 2014, Vol. 345, Issue 6202, pp. 13491353 DOI:10.1126/science.1253138 Brain, Interrupted; Focus on Distruction, NY Times, Retrieved from
https://www.fastcompany.com/3022177/leadershipnow/feelinganxiouswhytryingtokeepcalmisaterribleidea
http://www.apa.org/science/about/psa/2005/02/suzuki.aspx Explaining the Relation Between Birth Order and Intelligence, Science 22 Jun 2007, Vol. 316, Issue 5832, pp. 1717 DOI: 10.1126/science.1141493
https://bilimfili.com/dahaverimliogrenmenizisaglayacak7bilgi/ web sitesindeki aynı adlı yazıdan kısaltılarak eklenmiştir.

Matematiksel